zondag 26 februari 2012

Goed voor mijn banksaldo, goed voor de toekomst, goed voor het milieu, FUN voor mij!


Het laatste weekend van de maand februari 2012, tijd om te bekijken hoe mijn eerste maand besparen heeft uitgepakt.

Het virus
Ik heb het in een aantal postjes benoemt, het bespaar "virus" heeft mij in zijn greep. Ik ben nog niet volledig geinfecteerd maar bij een "misstap" krijg ik afkick verschijnselen. Uitgeven gaat al niet meer zo makkelijk als voorheen, ik voel mij schuldig bij onzin aankopen of wanneer ik weet dat het bij wat moeite minder had gekost. Besparen is een geliefd onderwerp geworden bij Vrekman en mij en we gaan erg voortvarend op weg.

Meer inkomen verwerven
Vol goede moed zijn zowel Vrekman als ik begonnen aan moneymiljonair en vergelijkbare sites. Mijn eerste stappen op dat vlak maakte ik in een week dat ik nog thuis was vanwege een operatie. Ik had dus meer tijd om hier aan te spenderen. Nu ik weer volledig werk en zie hoe langzaam de meter oploopt en hoeveel "spam" er voorbij komt merk ik dat de interesse afzakt. Dit wordt waarschijnlijk geen blijfertje.

Marktplaats heeft onze portomenee behoorlijk gespekt deze maand al kreeg ik twee dagen geleden een mail dat iemand iets wil terug brengen. Hier nog over in gesprek, hopelijk wordt daar een compromise gevonden. Echter marktplaats is voor mij geen constante bron van inkomen. Het is natuurlijk maar net wat ik kwijt wil.

Na lang nadenken (eerlijk gezegd ongeveer 2 jaar speel ik al met het idee) heb ik besloten om mijn "hobby" om te zetten in werk. Ik ben bezig met het opzetten van een strijkservice. Het staat nog in de kinderschoenen want ook hier heb ik voor besloten, kleine stapjes zodat het eind resultaat een blijvertje is. Ik heb een "blog" gemaakt, advertenties geplaatst en vanmiddag een flyer om rond te brengen. Ik wil de supermarkten nog aandoen voor het ophangen van advertenties en dan hoop ik rustig aan wat mensen te vinden die hun strijkgoed graag uit handen geven. Mijn avonturen hierover volgen vast en zeker later.

Maanddoel
Op werkdagen iedere avond thuis eten en geen eten meer afhalen.
Voor dit doel wordt de vlag uitgehangen. Vooraf was ik bang dat we dit heel moeilijk zouden vinden. Want niet meer eten laten bezorgen betekent ook beter plannen en beter boodschappen doen. Echter een overzichtje met wat je precies bespaart bij het niet meer halen van eten maakt dat je erg gemotiveert raakt.
Over de maand hebben we 1 keer wat laten bezorgen en 1 keer wat gehaald. Beide keren in het weekend en beide keren in de goedkoopst mogelijke variant. We zijn dus van een uitgave van ongeveer € 200,- naar een uitgave van € 30,- gegaan.

Afval scheiden
En dan het laatste streven van deze maand. Beter en bewuster afval scheiden. Hier ben ik het meest trots op deze maand. Het bewust en consequent scheiden van afval heeft er voor gezorgt dat over 3 dagen onze grijze clico geleegd wordt maar deze clico is nog niet eens tot de helft gevuld. Wat hebben we gedaan....?
Plastic apart, glas apart, groene clico in gebruik genomen en afval klein gemaakt. Eigenlijk niets geks dus.

Samenvatting van de maand
Goed voor het banksaldo   Ja in veel opzichten
Goed voor de toekomst   Ja, nog niet voor de verre maar wel de nabije toekomst
Goed voor de aarde   Ja, klein stapje maar zeker een goede stap
Fun voor mij   Ja, volmondig ja

Ik heb nu al zin in de maand maart.....

vrijdag 24 februari 2012

Auto's wat moeten we er mee...!


Dit wordt even een mopper blogpostje want vandaag ben ik in een mopperbui op de auto van Vrekman.
Vrekman rijdt in een auto omdat hij graag auto rijdt en heeft daarbij ook voorkeuren voor hoe deze auto er uit moet zien, moet rijden en heeft grote voorkeur voor een bepaald merk. Niets mis mee, ieder zijn hobby denk ik dan maar.

Ik daar in tegen rijd een auto vanwege gemak. Het zal mij een zorg zijn hoe deze auto eruit ziet zolang hij het maar doet en mij brengt waar ik wezen moet. Ik rij dan ook in een auto van een merk waar Vrekman regelmatig zijn neus voor ophaalt.

Nu het verschil tussen deze auto's. In het afgelopen jaar heb ik aan mijn auto, naast de reguliere kosten voor verzekeren benzine en wegenbelasting, ongeveer € 100,- uitgegeven voor een kleine beurt.
Vrekman daar in tegen voor ongeveer € 1000,- en dan is de schade die vergoed werd door de verzekeraar nog niet eens meegenomen.

Ik mopper nu niet omdat ik deze financien op een rij heb gezet (al doet het zeer), nee ik mopper omdat zojuist de auto van Vrekman weg gesleept is omdat beide voor veren doorgebroken zijn. Vorig jaar 1 van de 2 vervangen en hop nu allebei door. Wat dit gaat kosten, daar word ik zo over geinformeerd. Ik weet wel dat het wegslepen alleen al € 60,- kost..... en dan is er nog niets aan de auto versleuteld.

Ik zal nog wel even het gouden randje van het verhaal erbij vertellen. Het doorbreken van de veren is niet gebeurt terwijl Vrekman op de snelweg aan het toeren was maar toen hij geparkeerd stond voor de deur. Dit heeft veel leed voorkomen en daar wordt ik dan toch weer gelukkig van...!!

maandag 20 februari 2012

Lunchen op het werk


Vandaag ben ik gestart met een nieuwe bezuinigingsactie, namelijk ik neem mijn brood mee naar het werk.
Ik werk in een groot "verzamel" gebouw waar een kantine van de Sodexo bij zit. Hier haalde ik iedere dag mijn brood, melk en soms soep voor de middag lunch. Dit kon met gemak oplopen tot 4 euro en dan had ik echt niets geks. Dit ging eigenlijk heel onopvallend want je kan alleen met je chip betalen. Dus ik had vaak niet eens door dat er door een week ongeveer 15 euro van mijn salaris direct door werd gestort naar de kantine.

Bij het maken van mijn maand en jaar begroting (nog bedankt voor de tips) kwam deze kostenpost al snel naar voren. En ik ben me echt wezenloos geschrokken.
Van een maand lunchen op het werk kan ik

- een halve week mijn gezin te eten geven
- lekker uiteten met mijn lieve vrekman
- een paar geweldige nieuwe pumps kopen (als ik me best doe in de opruiming zelfs 2 paar)
- mijn servies collecties van pip heel heftig laten groeien (niet dat het nodig is, maar het kan!!)
- de boekenwinkel inlopen en mijn top 5 aanschaffen

Ok, ik vrek nu, dus ook
- Mijn spaarrekening laten groeien
- Mijn lening laten afnemen
- Mijn financiele toekomst per jaar met een bedrag van € 780,- verbeteren

En geloof me, ik kan nog wel 100 dingen bedenken... vanochtend was het dus niet zo moeilijk om wat extra's in mijn tas te stoppen en mijn brood te smeren.
Nu nog op zoek naar een goede beker voor mijn dagelijkse shot melk.

vrijdag 17 februari 2012

De oorzaak van mijn zoektocht


Een aantal berichtjes geleden had ik een beetje verteld over de oorzaak tot mijn zoektocht naar een manier tot besparen. De oorzaak dat ik op zoek ben gegaan naar meer inkomsten en minder uitgaven is dat er in de nabije toekomst schulden ontstaan door de verkoop van mijn vorige huis.

Een huis waar een hoge hypotheek op zit en waar ik vanwege scheiding te kort heb gewoond om echt waarde op te bouwen. Daarnaast hoef ik niemand denk ik uit te leggen dat de huidige koopmarkt geen fijne markt is voor mensen die hun woning kwijt MOETEN.

De woning is verkocht en dat vind ik al een hele prestatie. Het is een mooi huis dat uiteindelijk 3 maanden te koop heeft gestaan. Ik tel dus zeker mijn zegeningen want ik hoor vele horror verhalen over woningen die 2 of 3 of wel 4 jaar te koop staan zonder een enkele kijker.

Eerlijkheid gebied mij wel toe te geven dat wij dan ook de verkoopprijs flink strak hadden gesteld. Wij wisten op voorhand al dat als we de woning kwijt wilde we de prijs laag moesten inzetten.

Nu dat bij mij de stress en spanning van de verkoop en het nieuws van de schuld iets is gezakt is het tijd voor aanpakken. De scheiding moet nu financieel ook goed worden afgerond. Het enige is om dat voor elkaar te krijgen moet ik weer flink uitgeven, aan advocaatkosten. pppffffff.... Dat loopt zo snel zo hoog op.
Ik ben net thuis gekomen van het met de advocaat uitstippelen van de te nemen route naar de juiste afhandeling. Mijn hoofd doet zeer en het duizelt mij.... maar laat ik eindigen met een groot pluspunt... ik heb licht gezien aan het eind van deze turbulente tunnel. Dat licht is nog een eind weg en zorgt voor een aantal jaar weinig ruimte in ons budget maar het voelt zo fijn om nu te kunnen gaan afsluiten.

donderdag 16 februari 2012

Verslavend


Ik had nooit gedacht dit te zeggen... maar besparen is verslavend.
Mezelf een beetje kennend had ik mij voorgenomen kleine rustige stapjes te nemen in bespaar land, ik ben namelijk een vrouw van grote gebaren en acties aan het begin van een traject om al snel met stille trom de aftocht te blazen.
Ik wilde niet dat mijn goede voornemen zou stoppen na een paar te grote acties waarin ik zou verdrinken.

Daarom heb ik kleine stappen genomen waarin ik nog niet de "pijn" van het strakke consuminderen heb gevoeld. Echter ik zie zo snel resultaat met deze kleine stappen dat het verslavend werkt en ik meer en groter wil .

Af en toe voel ik me ook echt een slaapkop die net ontwaakt, wat heb ik lopen rommelen met mijn administratie en wat hebben we veel geld over de balk gegooid.

Mijn stappen tot nu toe 

- Kasboek opgezet;
- Maandbegroting opgestelt;
- Overzicht van schulden gemaakt;
- Met mijn bijbel onder de arm de week door;
- Onderzoek naar goedkopere energieleverancier (lopend);
- Afval beter scheiden;
- Geen eten meer afhalen;
- Bij het boodschappen niet meer direct kiezen voor het A merk;
- Drie keer nadenken voor een aankoop, heb ik het echt nodig.

EN nog belangrijker... de resultaten

- Inzicht in inkomsten en uitgaven
- Geinformeerder over consuminderen
- Bijna lege kliko
- Aan het eind van de maand nog een stukje salaris over
- Geen eten meer weg gegooid en een volle vriezer met kliekjes

Dit voelt prettig en vraagt om MEER...!! Op dit gevoel wil ik niet consuminderen.
Ik ben erg nieuwsgierig naar hoe andere dit ervaren, voelt het consuminderen als verslavend en hoe ga je daar mee om?

maandag 13 februari 2012

Inkomen verhogen


Het beperken van mijn uitgaves maakt dat de spaarrekening langzaam gevuld wordt, maar het verhogen van het inkomen heeft natuurlijk hetzelfde effect.
Het wordt dus eens tijd om goed na te denken hoe ik mijn inkomen kan verhogen.

Ik heb een leuk en zinnig beroep maar geen beroep waarin ik buiten werktijd mijn inkomen mee aan kan vullen. Tenminste niet zonder hele drastische stappen te nemen... want niets is natuurlijk onmogelijk.
Ik heb mij aangemeld voor de bekende sites voor het lezen van mail en dat begint langzaam aan vruchten af te werpen, kleine vruchtjes ok, maar wie het kleine niet eert... !!
Vandaag kreeg ik de tip eens bij http://www.mediadrive.nl/ te kijken. Je kan dan met je eigen auto reclame rijden. Dit kan best aardig oplopen. Ik ben dus nu aan het overwegen of ik mijn schattige auto wel wil onderwerpen aan al die uitspattingen van reclame.

En dan MARKTPLAATS.....
Ik ben niet zo'n grote verzamelaar van spullen, tenminste niet van dingen waar ik niet verliefd op wordt. En dingen waar ik verliefd op ben.... die laat ik liever niet los.
Maar ik heb wel een aantal verliefdheden die mij behoorlijk wat geld hebben gekost en die ook bij verkoop wel wat kunnen bijdragen op de spaarrekening. Mijn boekenkast puilt uit van mooie boeken, mijn servieskast staat vol met allerlei prachtige serviezen, overal in huis zijn steentjes te vinden en ik heb stapels kookboeken, maar deze dingen maken mijn huis wel eigen en ik ben nog niet geheel bereid om los te laten.

Misschien toch maar eens eerst de zolder op en die eens goed opruimen voor ik mezelf ga dwingen mijn verliefdheden op te geven...

En ik weet bij uiterste noodzaak moet de auto er uit en de verliefdheden echt in de koelkast... maar tot die tijd hou ik me nog een beetje vast aan deze luxe producten.

zondag 12 februari 2012

Kleine beetjes helpen toch echt!


Nog niet zo heel lang ben ik in de ban van consuminderen en vrekken en ik begin nu al verschil te merken op de betaalrekening.

Onze maanden in financieel opzicht lopen van de 16e tot de 15e van de volgende maand. Op de 16e krijgen wij namelijk ons eerste betaling weer bij gestort. Dit zo beschrijvend snap je dat wij dus echt leven van salaris naar salaris. De laatste week van de financiele maand, de week waarin we nu leven, is dus altijd krap en karig. Want het geld is op. Hoe vaak de creditcard wel niet in die week geholpen heeft is al ontelbaar.

Na ongeveer 2 weken oppassen en minder uitgeven hebben wij voor het eerst in lange tijd een laatste week die zonder creditcard doorgekomen kan worden. Het mooiste is zelfs, de weekboodschappen zijn binnen maar de bodem van de betaalrekening is nog niet bereikt.

Er is nog niet gespaard en we moeten niets geks tegen komen want dan zakken we door de bodem heen, maar het begin is er.

En al wat tot nu toe geholpen heeft is
- Geen afhaal eten meer halen.
- Nadenken bij iedere aankoop, heb ik het echt nodig.

Als dit al helpt... dan gaan we er zeker komen....!!

vrijdag 10 februari 2012

Collectieve Inkoop Energie van Vereniging Eigen Huis


Nu het zo koud is en de verwarming dagelijks aanstaat vind ik het een mooi moment om te kijken of ik zou kunnen besparen op mijn energieleverancier.
Ook hier ben ik nog zoekende want ik zit al mijn hele wooncarriere bij Eneco.

Op dit moment heb ik een driejarig contract die afloopt op 1 juni 2012. Dit bied dus perspectief.

Vrekman had een reclame van Vereniging Eigen Huis voorbij zien komen over het collectief inkopen van energie. Ik heb ons net aangemeld voor deze actie en ik ben erg benieuwd wat er uit de biedingen gaat komen. Ondertussen zit ik nog nergens aan vast en het eerste addertje heb ik al gevonden (je wordt verplicht lid van Vereniging Eigen Huis).

Nu is het zaak om mijn zoektocht verder uit te breiden, maar ongelofelijk het is mij nog niet helemaal duidelijk hoe alles in elkaar steekt.
Ook ben ik een beetje bang om iets over het hoofd te zien en straks met een hogere rekening dan nu uit te komen.

Wie heeft er tips, ze zijn erg welkom?

donderdag 9 februari 2012

Afval scheiden, mijn eerste zoektocht.


Ik ben bang dat ik de aankomende weken iedere keer zal moeten bekennen dat ik echt te lang te veel mijn hoofd in het zand te hebben gestopt. Ook wat betreft afval scheiden.

Iedere 2 weken wordt bij ons de grijze container geleegd. Vaak was het al zo dat wij 2 dagen na het legen de container al weer vol had gekregen.
2 dagen, en ik overdrijf nu niet..!!

Maar ja, wanneer je je groene container negeert, geen plastic afval sorteerd, het papier niet apart legt en het glas niet scheid. Tja dan is zo'n bak met een groot gezin zo gevuld.
Dus gisteren en vandaag heb ik mij verdiept in de wondere wereld van het afval scheiden. Er ging een wereld voor mij open.

Mijn stappenplan
- Voor minder afval zorgen
- Afval zoveel mogelijk scheiden
- In de tuin een composthoop creeeren.

Vandaag begonnen met het afval zoveel mogelijk scheiden.
Bak voor het oud papier staat weer netjes op zijn plek in de schuur, zak voor het plastig hangt aan een haakje, klein bakje voor het groen afval staat op het aanrecht... en ik heb de afgelopen 2 dagen netjes de lege pakken plat gemaakt...

Maar dit is een beginnersstapje... ik ga het net eens over op zoek naar meer info over afvalscheiden.
World Wide Web... here I come.

zondag 5 februari 2012

Het roer om !!

Met zo'n titel denk ik aan allerlei tv programma's waarin mensen naar verre oorden vertrekken met allerlei dromen over hun toekomst in dat verre buitenland.
Ik hou het echter dichter bij huis... ik ga niet verhuizen naar een ver oord, ik ga helemaal niet verhuizen.
Ik ga geen vreemde taal leren of mijn leven compleet opnieuw opbouwen.

Of misschien toch ook wel een beetje.
Ik ga de taal van het geld proberen te spreken en mijn leven een andere invulling geven.

In de meer dan 30 jaar dat ik nu op deze wereld rondloop heb ik vooral geleerd om geld uit te geven, te gebruiken wat mij voorhanden kwam en vooral te nemen.
Dit moet anders. Dit is in eerste instantie ingegeven door bittere noodzaak. In mijn nabije toekomst staan er vervelende schulden op mij te wachten.

Schulden waar ikzelf voor heb gezorgt door verkeerde keuzes op uiteenlopende gebieden. Deze verkeerde keuzes werden ingegeven door een simpele verklaring. Ik luister niet naar mijn innerlijke stem.
Dat stemmetje die ik de mond snoerde met mooie spulletjes maar die ik eigenlijk de ruimte had moeten geven zodat ik werkelijk zou zien waar ik behoefte aan had.

En nu, dat stemmetje is een STEM geworden. Geen ontkomen meer aan. Dus tijd om mijn hoofd uit de wolken te halen en te zorgen voor een nieuwe schuldloze toekomst.

Een toekomst die ik al volledig kan dromen.
In die dromen zie ik een tevreden vrouw met man en kinderen om haar heen. Tevreden met wat ik heb, tevreden met wat de aarde mij bied, tevreden met wat ik kan geven. En bovenal een vrouw die luistert naar haar innerlijke stem.

Op dit blog zal ik mijn zoektocht uit de doeken doen. Een zoektocht waarvan ik al weet dat het geen gemakkelijke weg wordt maar wel een waar ik hoop evenwichtiger en tevredener uit te komen.

HET ROER OM!!!